Lelystad Airport, excursie Simcenter, QAPS en Nimbus Air

Door mijn opleiding kom ik veel in contact met relaterende bedrijven en personen. Dit contact word geregeld door de Studievereniging de SVAAA. Deze Studievereniging houdt zich vooral bezig met de studie om zodoende excursies te regelen die zich met de huidige les periode bezig houdt. Zo hebben zij contact kunnen leggen met het Simcenter in Lelystad, waar een groep voor een voordelige prijs een simulator vlucht kon maken en het bezoeken van meerdere bedrijven rondom Lelystad Airport.

We moesten al vroeg op, waar de groepen door de SVAAA bekend waren gemaakt en wij zodoende in de middag de Simulator vlucht hadden, stond er in de ochtend ook wat op het programma namelijk het bezoeken van meerdere bedrijven rondom Lelystad Airport. Om te beginnen zijn we langs geweest bij QAPS, dit bedrijf is gespecialiseerd in het verven van vliegtuigen. We mochten de verf hal in en dit zag er heel spectaculair uit met stellingen die om het vliegtuig heen gereden konden worden.

Na QAPS zijn hebben we een rondleiding gehad bij Nimbus, dit is een vliegschool welke les geeft aan de Diamond Flyers. De Vliegers zien zichzelf niet als commercieel bedrijf, maar een stichting welke is onverdeeld in meerdere groepen. Deze groepen bestaan uit een aantal vliegers of mensen die geld inleggen voor een vliegtuig, zodat er per groep een aantal vliegtuigen beschikbaar zijn. Waar deze vliegers dan gebruik van kunnen maken en zo ook tevens kunnen leren vliegen.

Na de middag pauze mocht onze groep aan de gang bij het Simcenter als eerste kregen wij een briefing over de simulatie vlucht met informatie over de cockpit en de weer en navigatie systemen (Wat erg leerzaam is voor het Flight Planning project waar ik het komende half jaar aan bezig ben). Na de briefing mochten we onze plaats innemen in de simulator, een 737-800 Full Motion simulator. Omdat wij met een groep van 3 waren ging de eerste ‘Vlieger’ eerst en konden wij mooi mee kijken. Daarna mocht ik aan de slag. Het was de bedoeling om als eerste een start te maken van Schiphol (EHAM) om daarna uit te klimmen tot 4000ft en op die hoogte wat bochtjes te maken. Tijdens het vliegen kregen we nog last van ongeplande turbulentie waar het toestel lekker van ging trillen, wat natuurlijk ook wel een leuke ervaring is. Daarna werd de simulatie afgebroken en voor de landingsbaan gezet met de bedoeling te landen met ILS, zoals op de video bij mijn portfolio te zien is. Natuurlijk kon ik het niet laten om mijn economische inzicht te laten zien en reden we (misschien een beetje onbedoeld) meteen de taxibaan op. De landing was best goed en zo mocht ik het nog een keer proberen, de 2e keer was de landing, hoe zal ik het zeggen iets harder dan de bedoeling was, maar goed we stonden op de baan. Na deze landing begon ik weer in de lucht en mocht ik herstellen van een stall dat ging ook erg goed.

Zo heb ik van deze dag echt heel veel geleerd over het vliegen in een simulator en ook over de bedrijven op Lelystad Airport, en het is zeker een aanrader om een keer zo een simulator vlucht te doen!